Кога една компания се нуждае от ERP?

Развитието на съвременния бизнес е тясно свързано с технологичното развитие на света. За малките и средни фирми въпросът не е дали ще се нуждаят от софтуер за планиране на корпоративните ресурси (ERP), а кога?
blank

ERP системите предоставят на предприятията централизирана база с която се управляват данни от различни фирмени отдели и функции. За малките фирми, това невинаги е оправдана инвестиция, тъй като обикновено работят с по-малък обем от данни. Решението е закупуването на отделен модул, който обхваща текущите нужди на компанията, но и предлага възможност за надграждане и интегриране с други по-късно необходими модули.

За щастие, бариерите пред навлизането на ERP са по-ниски от всякога и се очаква до 2021г. малките и средни предприятия да имат доминантен дял в парите изразходвани за ERP системи. Този ход се ускорява благодарение на по-ниските авансови разходи и по-специализираните, специфични за индустрията платформи.

И все пак: Кога една компания се нуждае от ERP?

Отговорът както винаги е – зависи. Няма ясно дефинирано правило за това кога е време да инвестирате в ERP, защото това би могло да бъде скъпо и трудоемко начинание. Често до нас достигат сходни оплаквания и проблеми от собствениците на малки и средни бизнеси, които една ERP система може да разреши.

ERP в наши дни предлага повишена производителност и ефективност, както и решения базирани в облак. Това е огромно облекчение на ресурсите, бюджетът и инфраструктурата, които традиционно се изискват при внедряването на ERP. Голяма част от тези разходи ще останат в миналото.

Ако вашият малък или среден бизнес се идентифицира със долу изброените сигнални знаци, значи е време е да разгледате ERP софтуера. Дори ако реализацията на бизнеса ви е с високи предварителни разходи, с ERP ще спестите пари в дългосрочен план като рационализирате бизнес процесите и увеличите на ефективността и синхрона между отделите:

Развиващите се фирми изпитват нарастващи нужди, които постепенно започват да надхвърлят възможностите и функционалностите на текущия софтуер – „програмата умалява“. Може да се опитвате да запълните празнините с допълнителни приложения от трети лица и да отлагате неизбежното, но рано или късно ще се наложи кардинална промяна – нов софтуер.

Гледайте на данните като сърцето на вашия бизнес – трябва да ги поддържате непрекъснато. Ако искате развитието ви да е стабилно и сигурно, задължително условие е те да са на едно място, а не пръснати из различни софтуерни приложения.

ERP системите са гъвкави, което позволява растежа на бизнеса да съвпадне с разрастването на самия софтуер.

Ако ви липсва проследимост в електронните таблици, непрекъснато превключвате между различни програми или се мъчите да накарате приложенията ви да комуникират помежду си, вероятно вече имате основание да четете тази статия. Това са често срещани предизвикателства за разрастващия се бизнес и са една от основните причини за надграждане до ERP система.

Възможността за допускане на грешки при изпълняването на процеси се свежда до минимум, а благодарение на историята лесно се проверява кой е отговорен за извършването на дадена операция. Освен това, рискът от въвеждане на невалидни или дублирани данни е напълно елиминиран.

Ако работите без ERP, вероятно бизнесът ви разчита на няколко различни софтуерни приложения. Интеграцията между тях е необходима, за да се оптимизират данните и достъпа до тях между отделите, но това често пъти не е никак евтино (излиза скъпо за най-ценния ресурс – време).

Влагат се много усилия между лицензионните такси, персонала, обученията, операциите и необходимия труд, за да може да работят добре заедно (ако изобщо е възможно да заработят заедно). Крайната цена за всички софтуерни „парчета“ може да се окаже по-висока от една в пъти по-развита ERP система.

Според последните проучвания на Microsoft, мнозинството от малки фирми предпочитат система тип „всичко в едно“ – каквато е ERP.

Има само един шеф - клиентът. Той може да уволни всички в компанията - от управителя надолу като просто харчи парите си някъде другаде.

Сам Уолтън

Вашите клиенти са жизнената сила на бизнес ви и последното нещо, от което се нуждае нарастващият бизнес е невъзможността да се изпълни обещанието на вашите продукти и услуги.

Независимо дали имате затруднения с управлението и проследяването на инвентара, извличането на специфична за клиента финансова информация или изготвянето на изчерпателни отчети за клиенти, ERP ще ви позволи да организирате успешно всички операции. Така винаги ще сте навреме и ще спазвате сроковете и изискванията за качество, което ще ви превърне в предпочитан партньор, ще привлече нови клиенти и ще задържи досегашните.

Независимо дали сте в етап на проучване или сте готови да направите избор, първо трябва да определите дали вашият бизнес отговаря на критериите за ERP. За целта:

  • Говорете с вашите служители и основни заинтересовани страни, за да разберете какви оперативни предизвикателства изпитват, като се налага да използват множество системи.
  • Извършете одит на текущите ви процеси и системи, за да видите как ERP би могъл конкретно да подобри работния ви процес.
  • След като направите това се свържете с избраната от вас софтуерна компания и уговорете среща, за да си изясните останалите подробности около закупуването на ERP

 

Ако сте установили, че се нуждаете от ERP система, разгледайте нашия софтуерен продукт – ERP Premier®. Изключително подходящ за условията на българския бизнес и не отстъпва по нищо на световно утвърдените стандарти в бранша.

Добра идея е преди избора на ERP да се свържете с фирми, работещи със съответната система и да потърсите мнение и степен на удовлетвореност.

Ако сме ви заинтригували, не се притеснявайте да се свържете с нас. Ако желаете, дори ще направим оценка на нуждите на бизнеса ви и ще препоръчаме подходящо решение въз основа на предоставената от вас информация. Консултациите ни са безплатни!

Трансформирайте бизнеса си!

Ние ще ви консултираме безплатно за правилното решение за вашия бизнес!

Ако не знаете откъде да започнете, свържете се с нас!

Ще отговорим на всички въпроси, които ви възпрепятстват.

Искате да научите повече за ползите от ERP Premier за вашия бизнес?

Заедно ще обсъдим проблемите, пред които е изправен бизнесът ви, за да предложим оптимално решение според поставените цели и предвидения бюджет.

blank